Pages

Sunday, 3 November 2013

Jalan-jalan ke perlis

Salam ,pada 24 oktober aku berpeluang menjejakkan  ke perlis........
wahhhhhh.....walaupun risau sebab sekarang musim hujan tak menentukan tapi reda kalau terpaksa meredah hujan .......dan yang destinasi terakhir aku terpaksa redah hujan ....

Destinasi pertama yang kami pergi adalah taman ular yang menjanjikan semua penonton melihat pelbagai spesies ular kat situ ,ada yang kecil,besar,berbisa dan yang penting semuanya hidup dan bernyawa .ular kat situ bukan patung yerrrrrr...jadi siapa yang pernah pernah pergi dan gerun dengan ular ......jaga-jaga.....heheheh..usik je ....semuanya ok keselamatan dekat situ setiap ular yang berbisa akan ada papan amaran  agar tidak dekat kerana berbahaya tau.....walapun namanya taman ular tapi ada juga beberapa haiwan lai seperti buaya yg sangat besar bagi aku ,monyet yang sangat garang ,ayam,itik dan lain-lain lagi .

tempat kedua aku pergi ialah ladang anggur tapi kecewa sikit bila masuk je ,cik kaunter tiket cakap yang sekarang tak dibenarkan pelawat masuk sebab pokok-pokok anggur sedang diselengggara ,jadi dapat tengok dari jauh saja............hurrrrmmrmrmrrm

jadi disebabkan di ladang anggur tak boleh masuk ,aku terus ke gua kelam ,kat situ duduk lama sikit ....sekarang orang ramai dah tak mandi dekat sungai gua kelam sebab takut bakteria dalam air tu ,jadi aku berkelah ,berehat dan tak lupa menunaikan solat zohor ,,,,jadi sesiapa yang datang ke gua kelam tengahhari tiada alasan untuk tidaaaak solat sebab ada tempat mandi,solat dan berehat .......
lepas semua selesai solat ,makan dan rehat .........mula membeli tiket untuk masuk ke gua kelam ........kelam ke erhhhh tak la ada lampu warna warni yang sangat cantik ........dan tak lupa juga menginsafkan diri bahawa allah berkuasa menjadikan sesuatu yang dia inginkan .......indahnya ciptaan allah yang tak mampu untuk manusia menciptanya ......rasa bersyukur kerana mampu menikmati ciptaan alam yang allah berikan untuk kita lihat.........di bawah aku tujukkan sedikit keindahan alam dan gambar yang sempat aku ambil.....










Maaf la sekirannya gambar kurang jelas dan susunan tidak mengikut urutan ......dan terselit gambar eina kat situ .......hehehehe...untuk kenangan .........

selepas selesai di gua kelam ,aku ke padang besar buat apa???????????
apa lagi tempat habiskan duit ...maknnya tempat beli-belah .........
ok la tempat tu barang-barang memang murah tapi kena hati-hati kalau nak beli barang dekat situ sebab banyak barang tiruan ........jadi tak salah kalau nak membeli terpulang kepada masing-msaing ...........haaaaaaaaaaaa kat sini aku membeli sambil meredah hujan ........sebab hal yah aku risau dah berlaku .....jeng-jeng ........tapi tak la lebat sangat sampai basah lencun ....lagipun tedapat satu bagunan khas yang menjual banyak barang selain di tepi-tepi jalan atau lereng bukit .........selesai memebeli aku bertolak pulang ke rumah tapi sebelum tu singgah di to untuk solat manghrib ,,,,,,terus bertolak pulang sampai di rumah pukul 10 malam ,dan mula bertolak pagi tadi pukul 8 pagi....lama tu perjalan aku .......

semoga terhibur dan enjadi inspirasi untuk pembaca yang sudi baca dijadikan panduan untuk merancang destinasi melancong di perlis .........

sekia..assalamualaikum 



Tuesday, 15 October 2013

kisah kita

salam


kita kenal melalui aturan orang lain.Masing-masing tidak mengenali antara satu sama lain .Perjumpaan pertama awak datang lewat dari waktu yang dijanjikan .Walaupun gelisah untuk berjumpa dengan awak tetapi perasaan marah menguasai kerana awak datang lambat tapi disebabkan ini pertemuan pertama saya maafkan awak.Sempat berbual hanya sekejap sahaja kerana waktu tak mengizinkan .
Hari demi hari berlalu ,saya semakin kenal siapa awak sebenarnya .seorang yang kedekut & berjimat -cermat untuk hal yang tertentu .
Perkataan 'sahabat' awak ungkapkan walaupun adakalanya awak tunjukkan perasaan cemburu awak .Masing-masing keluarga tahu yang kita berada di alam perkenalan .Perkara pertama yang awak berikan syarat kepada saya bahawa awak tak nak persahabatan kita diketahui umum untuk perkara tertentu atau semua hal termasuk keluarga kita tak perlu ambil tahu.
Selang beberapa bulan awak cuba atukan pertemuan kedua tapi saya terlebih dahulu menolak dengan berbagai alasan kerana saya tak nak keluar tanpa izin mak dan abah saya.
Kadang-kadang saya keliru siapa saya sebenarnya dihati awak adakah sahabat atau sebaliknya .....
kadangkala juga hati saya tertanya-tanya bodohkah aku ?kalau aku bertanya kepadanya persoalan hati ....dan adakah persoalan itu akan terjawab tapi bila andai aku membiarkan waktu menjawabnya ....
atau aku patut mengakhiri semua ini ........agar aku tidak tertanya-tanya lagi untuk meneruskan hari-hari yang mendatang .
mungkin berdiam diri sahaja tanpa jawapan darinya 
dan terus menungggu insan bergelar adam hadir dengan ikatan yang halal seperti yang ku hajatkan (bercinta selepas nikah)kerana itulah yang terbaik .
Sedangkan awak seorang yang tak mampu untuk membuat keputusan sendiri ....sehingga membiarkan ibubapa membuat keputusan walaupun awak mampu buat keputusan sendiri .
Jika di tempat kerja(berjauhan dari keluarga) awak boleh berhubung dengan saya tetapi apabila awak berada di kampung perhubungan kita seolah-olah terhenti di situ .Adakah awak dikuasai oleh keluarga awak atau awak sebenarnya layak digelar anak mak .Adakah keluarga awak tak suka kita berkawan jika benar saya terima kerana saya tahu saya hanyalah sahabat awak sahaja ?betul tak awak?
Wajarkah aku lalui semua ini tanpa jawapan yng pasti .Hati sering keliru dengan perasaan sendiri kerana sikap awak yang kadangkala mengambil berat hal saya melebihi seorang sahabat .Adakalanya awak berdiam diri tanpa sebarang berita ......dan saya juga terima andai awak berdiam diri kerana saya tak nak digelar bunga mencari kumbang ,biarlah kumbang yang mencari bunganya .Adakah saya harus berdiam diri atau pergi dari hidup awak .........

Akalku mengajar aku menganggap antara kau dan aku adalah sahabat .Kita adalah ditakdirkan untuk menjadi sahabat walaupun saya belum mendapat jawapan dari awak ,tetapi andai sebaliknya yang allah dah tentukan saya reda .
"hati ini untuk dicintai ,disayangi,serta dihargai bukan untuk diuiji,dipersendakan atau dipermain-mainkan.

sekian 

*harap maaf andai coretan ini terkasar bahasa ,atau mengggores mana-mana pihak ,saya sekadar mencoretkan bahan bacaan utuk tatapan sahaja .


Friday, 16 August 2013

pic raya & puasa 6 syawal

salam syawal ...sekarang marilah kita berpuasa di bulan syawal ....ina dah mula dah anda bila lagi ....
di bawah ina bagi cara niat puasa ....
semoga allah menerima amal ibadat kita ....
Lafaz Niat puasa sunat enam syawal : “sahaja aku puasa sunat bulan syawal kerana Allah swt “.


so sekarang layan je pic raya family ina ....walaupun tak beberapa cute....






3 beradik




eyfa &ina

amanina

it's me

hanim & ina

adik hanim

with my mom

bye ...

Tuesday, 6 August 2013

luahan rasa

salam,tinggal satu hari lagi ramadhan bakal pergi dan syawal bakal muncul ......jadi mungkin sekarang ni semua orang sibuk buat persiapan raya tapi aku tak terkecuali .......hehehehe...
dalam hidup kadangkala apa yang kita inginkan tak mungkin kita boleh dapat dan tak mustahil juga kita akan dapat tapi bergantung kepada cepat atau lambat....

Tipulah kalau aku cakap aku tak sunyi ....kadangkala rasa sunyi juga .....maksud aku belum ada pilihan hati yang berjaya mencuri hati .bukan memilih tapi .....semuanya hadir sebagai seorang sahabat dan kawan tak lebih pada tu ......aku cuma manusia biasa yang juga nakkan kasih sayang yang betul-betul menghargai aku bukan sekadar untuk kepentingan tertentu atau bahan kajian yang perlu 'ditest' dahulu sebelum buat keputusan ....

tolonglah kalau sesetengah orang anggap aku ni sombong....aku tak minta harta bertimbun bagi dekat aku ,,,,aku cuma nakkan seorang kaum adam yang mampu membimbing aku manjadi seorang yang solehah ...yang mampu jadi imam dalam solat ...dan yang betul-betul menyangi dan menghargai aku seadanya ....

perasaan aku bukan untuk dipermainkan tapi untuk dihargai.....tapi aku tahu allah dah tentukan segalanya yang terbaik untuk hambanya ......kita hanya mampu berdoa agar mendapat yang terbaik .....

aku juga nak jadi macam orang lain yang mempunyai kerjaya yang berjaya dalam hidup ...insyaallah doakan aku berjaya....

salah satunya aku ada juga keinginan nak menjadi model muslimah ...tapi layakkah aku .....mungkin tu semua hanya angan2 saja ...siapalah aku untuk aku menjadi seperti mereka ....

baru-baru ada iklan mengenai model muslimah ....ni link dia https://www.facebook.com/SunsilkMalaysia?sk=app_401392193309943 jadi sapa yang berminat boleh sertai ....tapi kalau aku nak sertai mungkin tidak kot sebab kurang keyakinan ...hehehehe ..yang dah mencuba  tu ...semoga berjaya ....


sekian ...



Thursday, 18 July 2013

tart nanas

salam ramadahan dari eina....
Hari ni walaupun "mood" tak beberapa nak ok tapi eina nak juga kongsi ilmu resepi dekat semua tak kira la siapa pun yang sudi baca blog ni.........lagipun eina tak la sepopular blogger lain .......insyallah eina akan perbaiki lagi blog ni agar bermanfaat untuk semua.........eina taknak coret banyak sangat ...jadi ni lah resepinya.........
tart nanas

1 cawan gula icing
1 cawan tepung kastard
2 cawan planta
secukupnya tepung gandum 
1 cawan tepung jagung

inti
jem nanas
hiasan
telur


bakar selama 18 minit 
suhu 130'c

selamat mencuba
sekian

Tuesday, 9 July 2013

kuih raya lagi ..........

salam ,hari hari pertama ramadhan .......so lapang la sikit waktu hari ni ....hehehehe
sebenarnya eina bosan tak tahu nak buat apa hari ......sebab ada kawan macam tak ada kawan je ......
semuanya asyik sibuk je 24jam .........
jadi daripada tunggu nak "berchat' dengan kawan lebih baik eina kongsikan ilmu sikit kat sini hari ni .......
hari ni nak bagi resepi ALMOND LONDON  kuih kesukaan ramai ni .........
dan hari nak bagi "extra" resepi ..........yeaaaahhhhh.....
resepi kedua ialah pancake yang eina selalu buat dekat keluarga eina yang selalu cakap .......sedapppppppppnnnnnnyyyyyyaaaaa.....hehehehe
jadi eina harap semua dapat mencuba resepi dari ina sebab semua bahan yang ina gunakan simple je ......

almond london

bahan-bahannya.....
1 cawan planta
2 cawan gula ising
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung jagung
badam biji
coklat masakan
badam cincang

bakar selama 20 minit
suhu 150'c



pancake pisang(blh ikut citarasa sendiri)


bahan-bahannya....
1 cawan tepung naik sendiri 
2 sudu (besar) gula
secubit garam
1 biji telur 
1 cawan susu 
2 sudu minyak masak 
2 biji pisang
 1 sudu kecil esen vanila


*kalau nak cepat kisar semua bahan diatas......
dan lepas tu boleh la masak mengikut acuan masaing2 .......


selamat mencuba .......
& selamat menjalani ibadah puasa ......
bye 
assalamualaikum.........

Friday, 5 July 2013

Aku diuji lagi.....

salam,maaf hari ni cerita mood sedih sikit tapi esok ina akan bagi lagi resepi kuih raya untuk semua...yeahhhhh.......happy balik

pada 4/5/2013 seperti biasa jam menunjukkan pukul 4.55 aku sudah bangun bersiap untuk pergi kerja tapi pagi itu aku berasa sedikit pelik .........kenapa dengan mata dan muka aku ......dengan perasaan takut aku pun melihat cermin ..tanpa ku duga sekali lagi mata dan muka aku bengkak ,gatal dan berwarna merah .....apa dah jadi ni.......
dengan keadaan sakit aku pun bersiap ala kadar untuk pergi kerja ..........semalam abah dah cakap "esok ina drive sendiri pergi kerja sebab abah ada hal " aku balas "ok abah"............tapi disebabkan keadaan aku yang tak mengizinkan aku telah menyusahkan abah untuk hantar aku pergi kerja .........itulah pergorbanan seorang abah yang akan buat apa saja asalkan anaknya dalam keadaan baik......
walaupun sakit aku tetap pergi kerja disebabkan hal yang tak dapat dielakkan ..........sampai tempat kerja rasa "down" sangat tapi bila fikir balik aku harus kuat ........
sampai pukul 12 kerja aku dah siap cuma tinggal baki sikit lagi .........masa aku berehat kejap aku pun memulakan langkah untuk jumpa my bos cakap aku nak balik hari ni nak pergi ambik ubat .............
so dengan mudahnya aku dapat kebenaran balik awal ......syukur sangat dapat bos yang memahami aku .........
pukul 2 aku pun bertolak terus ke klinik untuk dpatkan rawatan ..........
bila masuk bilik doktor aku pun cakap sakit aku ,,,,,,,,,,,bla,blablablabla.......
jadi doktor cakap mungkin aku ada alahan makanan ataupun disebabkan masalah jerebu ,doktor nasihatkan aku jangan makan makan benda gatal dan kawal aktiviti luar ,kena habiskan ubat ,,,,,,kalau tak ok jugak kena datang balik untuk tukar ubat lain ataupun jumpa pakar..........
balik umah cerita dekat mak .......
dan mak cakap nanti kena buat temujanji untuk jumpa doktor pakar ataupun pergi periksa darah.......

sampai umah pukul 4 penat sangat ...........makan nasi terus makan ubat dan rehat ,,,,,,,,,,,,
hari ni dah kurang sikit .........
kulit muka ina memang sensitif sikit dari dulu lagi ....
so siapa yang ada produk or cara nak atasi kulit sensitif ni gtau la ina yerkkkk..........

minggu lepas pun dah jadi macam ni lepas makan ubat dekat farmasi dah ok .........masuk minggu ni jadi balik.........

mungkin ini semua ujian buat aku .........allah mungkin nak uji aku sejauh mana kesabaran ,kekuatan dan keimanan aku dalam menempuhi semua ni ...........

aku reda yang aku harus kuat untuk hadapinya ..........
walaupun tinggal beberapa hari je lagi nak masuk bulan ramadan aku mesti lalui dengan sabar ........
kan ada ayat yang mengatakan .............

Sedarlah wahai manusia, Allah tidak akan membebani hamba-hambaNya melainkan apa yang termampu dihadapi oleh mereka. Sebagaimana firmannya yang bermaksud :

Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…. (al-Baqarah 286)



jadi walaupun kita diuji kena banyak bersabar mungkin ada hikmah disebaliknya ........

sekian .



Sunday, 30 June 2013

resepi kuih semperitku....eina

assalamualaikum..





 hari ni  seperti yang dijanjikan hari ni nak kongsi resepi kuih raya turun-temurun tau dari my mom ....hehehehe ramai yang bertanya macam mana nak buat .......almaklumlah dah nak masuk bulan puasa lepas tu raya kan ....betul tak ???????? 100% betul ....hehehehehe
 kat bawah ni resepinya .......

1 cawan gula icing
2 cawan planta
sedikit esen vanila
1 cawan tepung jagung
1  1/2 cawan tepung kastard
3 cawan tepung gandum


bancuh adunan mengikut urutan bahan seperti yang disenaraikan di atas ,lepas tu terapkan adunan mengikut acuan bunga (seperti  di bawah )




lepas itu hias kuih anda dengan ceri merah atau hijau

bakar pada suhu 130'c selama 15 minit ......

selamat mencuba

bye





Wednesday, 26 June 2013

tips nak hilangkan jerawat cara aku ............

salam,bwu balik dari kursus fail dekat sintok ......
mood letih tak habis lagi tapi nak story jgk hari ni ........
 hari ni saja2 nak kongsi ilmu ,tak salahkan nak kongsi yang penting ilmu tu yg membawa kebaikan
 so tips ina nak hilangka jerawat cara lama iaitu menggunakan serbuk kulit kayu manis dan bedak sejuk ....

ha .......nak buat macam mana???ni caranya
mula2 kisar atau tumbuk kulit kayu manis hingga menjadi serbuk lepas tu
ambil bedak sejuk campurkan dua2 bahan ni dengan air mineral
lepas tu sapulah ke muka 
biarkan ia kering  dan bilas,,,,,
kulit akan rasa segar dan keesokkannya jerawat akan mula kecut dan hilang.......

cara kedua pula ialah cara moden 
iaitu tuan,puan atau cik haruslah ke guardian untuk 
dapatkan benda ni ......

x mahal pon rasanya ,sowy dah lama beli tak ingat dah berapa ......
kesannya ok la ,,,,kna tahan pedih sikit
ina pakai tujuh hari berturut-turut lepas tu selang seminggu bwu pakai balik....
sebab itu arahan yg diberi dalam kotak ...
tapi kena berhati-hati mungkin seetangah kulit tak sesuai ,so untuk kepastian dapatkan nasihat doktor anda

akhir coretan buatlah keputusan yang bijak ......

yeeeeeeeeeeeeee





lepas ni nak kongsi resepi kuih raya  lau nak sila like ..........hehehhehehe
bye ......

Wednesday, 12 June 2013

aktiviti hari ni.........

Hari ni macam biasa eina bangun awal pagi solat subuh lepas tu bersiap untuk pergi kerja ......oleh kerana mood x berapa ok .....my dad terpaksa drive kereta antar ank dia tersayang ni ........dalam keta banyak diam je ......sampailah ke tempat keja ,,,,,,,,,,,tengok jam ....awal lagi ......so aku pun buat keja lambat2 .heheheh jgn tiru ye peragai x elok ni............

start jam 7 pagi sampai kul 12.oo tgh layan kerenah kanak2 yg bermacam perangai ........tapi still boleh sabar walaupun dalam hati dah nak marah............tot tet tot tet jamdah pukul 4.00 waktu untuk pulang yeeeee.....tetiba ceria ..balik umah rehat kejap sambil chat ngan kwn sampai pukul 5 ....lps tu on9 fb keja xde apa yg best pun off9 balik ...dgr lagu kat youtube plak sambil tgk2 blog owg ........tetiba rasa nak update  status ......... pkul 6.30 pergi bersiar-siar kat luar umah .......

pukul 7.00 semangat nak tengok cerita teduhan kasih yang tengah hot sekarang ...............




jadi plan mlm ni ingat nak study english, novel dan dll ..........ade ke mcm tu ....hehehehehe...lps tu tido ............

so pengajaran hari ni rancanglah aktiviti harian anda dengan sebaik mungkin jangan jadi macam saya .......yang x beberapa nak teratur ..hehehheh ni tips yang eina nak kongsi 

1-rancang aktiviti anda
2-to do list yang utama dahulu 
3-ikut perancangan anda dengan sebaiknya ..
4- niat nak lakukan yang terbaik ...

* ingat mulakan dengan lafaz bismillah dan sudahi dengan kalimah alhamdulillah......

sekian ,tq ..

Saturday, 1 June 2013

kahwin.......??????????

salam,

mood cuti sekolah ,jadi taklah banyak sangat kerja nak buat.......sebut pasal cuti ,mesti ada jemputan kahwin aku apalagi kenalah memenuhi jemputan kahwin ..........tapi aku entah bila lagi nak kahwin .......tu la jawapan aku setiap kali pergi kenduri kahwin ......solan yang sering ditanya...."cik eina bila lagi????" tak terjawab aku ....tu tak termasuk yang nak tolong "kenen-kenen" aku dengan calon masing-masing ......aku muda lagi kot sebab tu tak jumpa calon yang sesuai .........hehehhehehehe

kadang-kadang cemburu jugak tengok orang @ kawan yg dah kahwin ,best je .......ada teman berbual,berkongsi masalah,ketawa & sedih bersama....dan yg sweet2 ,,,,,,,,terus rasa macam nak kawin.......

tapi tu semua allah dah tentukan jodoh kita cuma cepat atau lambat je.......
banyakkan berdoa & bersabar .........
cintailah allah melebihi mencintai seseorang itu yang terbaik.........

jadi sebelum menutup coretan aku biarkan gambar mengambil alih ........

ni salah satu wedding my friends (me & ida) yang bertema merah hati.... 
smile.....slmt pengantin baru ,semoga bahagia .......

sekian




Wednesday, 1 May 2013

jalan-jalan di lost world of tambun

 berhenti berehat &solat dekat r&r.............

 me & baby zhariff


2 hero...hehehhehe

my big family......heehehhehe