Pages

Sunday, 30 June 2013

resepi kuih semperitku....eina

assalamualaikum..





 hari ni  seperti yang dijanjikan hari ni nak kongsi resepi kuih raya turun-temurun tau dari my mom ....hehehehe ramai yang bertanya macam mana nak buat .......almaklumlah dah nak masuk bulan puasa lepas tu raya kan ....betul tak ???????? 100% betul ....hehehehehe
 kat bawah ni resepinya .......

1 cawan gula icing
2 cawan planta
sedikit esen vanila
1 cawan tepung jagung
1  1/2 cawan tepung kastard
3 cawan tepung gandum


bancuh adunan mengikut urutan bahan seperti yang disenaraikan di atas ,lepas tu terapkan adunan mengikut acuan bunga (seperti  di bawah )




lepas itu hias kuih anda dengan ceri merah atau hijau

bakar pada suhu 130'c selama 15 minit ......

selamat mencuba

bye





Wednesday, 26 June 2013

tips nak hilangkan jerawat cara aku ............

salam,bwu balik dari kursus fail dekat sintok ......
mood letih tak habis lagi tapi nak story jgk hari ni ........
 hari ni saja2 nak kongsi ilmu ,tak salahkan nak kongsi yang penting ilmu tu yg membawa kebaikan
 so tips ina nak hilangka jerawat cara lama iaitu menggunakan serbuk kulit kayu manis dan bedak sejuk ....

ha .......nak buat macam mana???ni caranya
mula2 kisar atau tumbuk kulit kayu manis hingga menjadi serbuk lepas tu
ambil bedak sejuk campurkan dua2 bahan ni dengan air mineral
lepas tu sapulah ke muka 
biarkan ia kering  dan bilas,,,,,
kulit akan rasa segar dan keesokkannya jerawat akan mula kecut dan hilang.......

cara kedua pula ialah cara moden 
iaitu tuan,puan atau cik haruslah ke guardian untuk 
dapatkan benda ni ......

x mahal pon rasanya ,sowy dah lama beli tak ingat dah berapa ......
kesannya ok la ,,,,kna tahan pedih sikit
ina pakai tujuh hari berturut-turut lepas tu selang seminggu bwu pakai balik....
sebab itu arahan yg diberi dalam kotak ...
tapi kena berhati-hati mungkin seetangah kulit tak sesuai ,so untuk kepastian dapatkan nasihat doktor anda

akhir coretan buatlah keputusan yang bijak ......

yeeeeeeeeeeeeee





lepas ni nak kongsi resepi kuih raya  lau nak sila like ..........hehehhehehe
bye ......

Wednesday, 12 June 2013

aktiviti hari ni.........

Hari ni macam biasa eina bangun awal pagi solat subuh lepas tu bersiap untuk pergi kerja ......oleh kerana mood x berapa ok .....my dad terpaksa drive kereta antar ank dia tersayang ni ........dalam keta banyak diam je ......sampailah ke tempat keja ,,,,,,,,,,,tengok jam ....awal lagi ......so aku pun buat keja lambat2 .heheheh jgn tiru ye peragai x elok ni............

start jam 7 pagi sampai kul 12.oo tgh layan kerenah kanak2 yg bermacam perangai ........tapi still boleh sabar walaupun dalam hati dah nak marah............tot tet tot tet jamdah pukul 4.00 waktu untuk pulang yeeeee.....tetiba ceria ..balik umah rehat kejap sambil chat ngan kwn sampai pukul 5 ....lps tu on9 fb keja xde apa yg best pun off9 balik ...dgr lagu kat youtube plak sambil tgk2 blog owg ........tetiba rasa nak update  status ......... pkul 6.30 pergi bersiar-siar kat luar umah .......

pukul 7.00 semangat nak tengok cerita teduhan kasih yang tengah hot sekarang ...............




jadi plan mlm ni ingat nak study english, novel dan dll ..........ade ke mcm tu ....hehehehehe...lps tu tido ............

so pengajaran hari ni rancanglah aktiviti harian anda dengan sebaik mungkin jangan jadi macam saya .......yang x beberapa nak teratur ..hehehheh ni tips yang eina nak kongsi 

1-rancang aktiviti anda
2-to do list yang utama dahulu 
3-ikut perancangan anda dengan sebaiknya ..
4- niat nak lakukan yang terbaik ...

* ingat mulakan dengan lafaz bismillah dan sudahi dengan kalimah alhamdulillah......

sekian ,tq ..

Saturday, 1 June 2013

kahwin.......??????????

salam,

mood cuti sekolah ,jadi taklah banyak sangat kerja nak buat.......sebut pasal cuti ,mesti ada jemputan kahwin aku apalagi kenalah memenuhi jemputan kahwin ..........tapi aku entah bila lagi nak kahwin .......tu la jawapan aku setiap kali pergi kenduri kahwin ......solan yang sering ditanya...."cik eina bila lagi????" tak terjawab aku ....tu tak termasuk yang nak tolong "kenen-kenen" aku dengan calon masing-masing ......aku muda lagi kot sebab tu tak jumpa calon yang sesuai .........hehehhehehehe

kadang-kadang cemburu jugak tengok orang @ kawan yg dah kahwin ,best je .......ada teman berbual,berkongsi masalah,ketawa & sedih bersama....dan yg sweet2 ,,,,,,,,terus rasa macam nak kawin.......

tapi tu semua allah dah tentukan jodoh kita cuma cepat atau lambat je.......
banyakkan berdoa & bersabar .........
cintailah allah melebihi mencintai seseorang itu yang terbaik.........

jadi sebelum menutup coretan aku biarkan gambar mengambil alih ........

ni salah satu wedding my friends (me & ida) yang bertema merah hati.... 
smile.....slmt pengantin baru ,semoga bahagia .......

sekian