Pages

Tuesday, 9 July 2013

kuih raya lagi ..........

salam ,hari hari pertama ramadhan .......so lapang la sikit waktu hari ni ....hehehehe
sebenarnya eina bosan tak tahu nak buat apa hari ......sebab ada kawan macam tak ada kawan je ......
semuanya asyik sibuk je 24jam .........
jadi daripada tunggu nak "berchat' dengan kawan lebih baik eina kongsikan ilmu sikit kat sini hari ni .......
hari ni nak bagi resepi ALMOND LONDON  kuih kesukaan ramai ni .........
dan hari nak bagi "extra" resepi ..........yeaaaahhhhh.....
resepi kedua ialah pancake yang eina selalu buat dekat keluarga eina yang selalu cakap .......sedapppppppppnnnnnnyyyyyyaaaaa.....hehehehe
jadi eina harap semua dapat mencuba resepi dari ina sebab semua bahan yang ina gunakan simple je ......

almond london

bahan-bahannya.....
1 cawan planta
2 cawan gula ising
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung jagung
badam biji
coklat masakan
badam cincang

bakar selama 20 minit
suhu 150'c



pancake pisang(blh ikut citarasa sendiri)


bahan-bahannya....
1 cawan tepung naik sendiri 
2 sudu (besar) gula
secubit garam
1 biji telur 
1 cawan susu 
2 sudu minyak masak 
2 biji pisang
 1 sudu kecil esen vanila


*kalau nak cepat kisar semua bahan diatas......
dan lepas tu boleh la masak mengikut acuan masaing2 .......


selamat mencuba .......
& selamat menjalani ibadah puasa ......
bye 
assalamualaikum.........

No comments:

Post a Comment