Pages

Thursday, 18 July 2013

tart nanas

salam ramadahan dari eina....
Hari ni walaupun "mood" tak beberapa nak ok tapi eina nak juga kongsi ilmu resepi dekat semua tak kira la siapa pun yang sudi baca blog ni.........lagipun eina tak la sepopular blogger lain .......insyallah eina akan perbaiki lagi blog ni agar bermanfaat untuk semua.........eina taknak coret banyak sangat ...jadi ni lah resepinya.........
tart nanas

1 cawan gula icing
1 cawan tepung kastard
2 cawan planta
secukupnya tepung gandum 
1 cawan tepung jagung

inti
jem nanas
hiasan
telur


bakar selama 18 minit 
suhu 130'c

selamat mencuba
sekian

Tuesday, 9 July 2013

kuih raya lagi ..........

salam ,hari hari pertama ramadhan .......so lapang la sikit waktu hari ni ....hehehehe
sebenarnya eina bosan tak tahu nak buat apa hari ......sebab ada kawan macam tak ada kawan je ......
semuanya asyik sibuk je 24jam .........
jadi daripada tunggu nak "berchat' dengan kawan lebih baik eina kongsikan ilmu sikit kat sini hari ni .......
hari ni nak bagi resepi ALMOND LONDON  kuih kesukaan ramai ni .........
dan hari nak bagi "extra" resepi ..........yeaaaahhhhh.....
resepi kedua ialah pancake yang eina selalu buat dekat keluarga eina yang selalu cakap .......sedapppppppppnnnnnnyyyyyyaaaaa.....hehehehe
jadi eina harap semua dapat mencuba resepi dari ina sebab semua bahan yang ina gunakan simple je ......

almond london

bahan-bahannya.....
1 cawan planta
2 cawan gula ising
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung jagung
badam biji
coklat masakan
badam cincang

bakar selama 20 minit
suhu 150'c



pancake pisang(blh ikut citarasa sendiri)


bahan-bahannya....
1 cawan tepung naik sendiri 
2 sudu (besar) gula
secubit garam
1 biji telur 
1 cawan susu 
2 sudu minyak masak 
2 biji pisang
 1 sudu kecil esen vanila


*kalau nak cepat kisar semua bahan diatas......
dan lepas tu boleh la masak mengikut acuan masaing2 .......


selamat mencuba .......
& selamat menjalani ibadah puasa ......
bye 
assalamualaikum.........

Friday, 5 July 2013

Aku diuji lagi.....

salam,maaf hari ni cerita mood sedih sikit tapi esok ina akan bagi lagi resepi kuih raya untuk semua...yeahhhhh.......happy balik

pada 4/5/2013 seperti biasa jam menunjukkan pukul 4.55 aku sudah bangun bersiap untuk pergi kerja tapi pagi itu aku berasa sedikit pelik .........kenapa dengan mata dan muka aku ......dengan perasaan takut aku pun melihat cermin ..tanpa ku duga sekali lagi mata dan muka aku bengkak ,gatal dan berwarna merah .....apa dah jadi ni.......
dengan keadaan sakit aku pun bersiap ala kadar untuk pergi kerja ..........semalam abah dah cakap "esok ina drive sendiri pergi kerja sebab abah ada hal " aku balas "ok abah"............tapi disebabkan keadaan aku yang tak mengizinkan aku telah menyusahkan abah untuk hantar aku pergi kerja .........itulah pergorbanan seorang abah yang akan buat apa saja asalkan anaknya dalam keadaan baik......
walaupun sakit aku tetap pergi kerja disebabkan hal yang tak dapat dielakkan ..........sampai tempat kerja rasa "down" sangat tapi bila fikir balik aku harus kuat ........
sampai pukul 12 kerja aku dah siap cuma tinggal baki sikit lagi .........masa aku berehat kejap aku pun memulakan langkah untuk jumpa my bos cakap aku nak balik hari ni nak pergi ambik ubat .............
so dengan mudahnya aku dapat kebenaran balik awal ......syukur sangat dapat bos yang memahami aku .........
pukul 2 aku pun bertolak terus ke klinik untuk dpatkan rawatan ..........
bila masuk bilik doktor aku pun cakap sakit aku ,,,,,,,,,,,bla,blablablabla.......
jadi doktor cakap mungkin aku ada alahan makanan ataupun disebabkan masalah jerebu ,doktor nasihatkan aku jangan makan makan benda gatal dan kawal aktiviti luar ,kena habiskan ubat ,,,,,,kalau tak ok jugak kena datang balik untuk tukar ubat lain ataupun jumpa pakar..........
balik umah cerita dekat mak .......
dan mak cakap nanti kena buat temujanji untuk jumpa doktor pakar ataupun pergi periksa darah.......

sampai umah pukul 4 penat sangat ...........makan nasi terus makan ubat dan rehat ,,,,,,,,,,,,
hari ni dah kurang sikit .........
kulit muka ina memang sensitif sikit dari dulu lagi ....
so siapa yang ada produk or cara nak atasi kulit sensitif ni gtau la ina yerkkkk..........

minggu lepas pun dah jadi macam ni lepas makan ubat dekat farmasi dah ok .........masuk minggu ni jadi balik.........

mungkin ini semua ujian buat aku .........allah mungkin nak uji aku sejauh mana kesabaran ,kekuatan dan keimanan aku dalam menempuhi semua ni ...........

aku reda yang aku harus kuat untuk hadapinya ..........
walaupun tinggal beberapa hari je lagi nak masuk bulan ramadan aku mesti lalui dengan sabar ........
kan ada ayat yang mengatakan .............

Sedarlah wahai manusia, Allah tidak akan membebani hamba-hambaNya melainkan apa yang termampu dihadapi oleh mereka. Sebagaimana firmannya yang bermaksud :

Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…. (al-Baqarah 286)



jadi walaupun kita diuji kena banyak bersabar mungkin ada hikmah disebaliknya ........

sekian .