Pages

Thursday, 30 August 2012

my friend tagged assalamualaikum,mood tengah baik,ok .pasal tajuk kat atas sebab ada salah seorang my friend kat tagged tegur yang eina ni penceramah motivasi ka?ewahhh......,perasan sekejap ,,,,,hehehhehe,so eina balas la email dia yang eina bukan penceramah motivasi tapi cuma gadis desa biasa yang mula mengenal cabaran dunia,dan nak dijadikan cerita my friend tu sama umur tapi dia panggil eina sebagai kakak iman (sebab nama eina ada jugak nama iman).......alamak rasa tua sekejap......tapi memamg banyak orang pun panggil eina kakak @ kak .walaupun kena panggil kakak dalam usia muda tapi eina suka jugak kadang-kadang sebab buat meraka rasa hormat dekat eina...hehehe.lagi satu pernah eina dengan sepupu lelaki pergi kenduri tunang kakak kepada kawan eina lepas balik kenduri orang tanya eina dengan my sepupu tu pasangan suami isteri ka?.......ohhhhhh tidakkkkkkkk,mungkin sebab muka sepupu eina dengan eina nampak matang kot walaupun kami sama umur(2o tahun baru muda g)......hehehehe ,nampaknya dah membebel banyak jadi ceritanya my friend baru-baru ni hantar ayat ni dekat eina........cuma nak kongsikan dekat semua sudilah baca eeeeeehhhhh.....tq my friend.... 1. Maksud iman ialah mempercayai di dalam hati, mengaku dengan lisan dan mengamalkan dengan perbuatan atau anggota. Iman ialah mempercayai Rukun Iman dengan tidak mengesyak dan ragu-ragu, kepercayaan yang tetap yakin tidak bergoncang dan berdolak dalik,tidak ada kesamaran dan keraguan dalam hati dan perasaan. Iman juga dikaitkan dengan akidah iaitu satu ikatan tali yang kuat dan kukuh. Ketika Jibril A.S. bertanya kepada Baginda Rasulullah S.A.W tentang iman maka Rasulullah S.A.W menerangkannya yang bermaksud: " Iman itu ialah engkau beriman kepada Allah, Malaikat-malaikatnya,Kitab-kitabnya,Rasul-rasulnya,serta Hari Akhirat;dan engkau beriman kepada takdir ( yang ditentukan oleh Allah )- Baiknya dan buruknya..." ( Riwayat Muslim ) 2. Iman hanyalah tertakluk kepada enam perkara sahaja yang terkandung dalam rukun iman. 3. Dalil-dalil al-Quran dan al-Hadith mengenai iman seperti berikut: i. Surah al-Baqarah : 285 ii. Hadith seperti di atas. 4. Iman itu penting untuk membentuk modal insan cemerlang di dunia dan akhirat 5. Iman dapat membentuk insan cemerlang dengan menghayati segala suruhan Allah dan menjauhi laranganNya yang terkandung dalam al-Quran dan Sunnah Nabi S.A.W. 6. Jika Iman berkurangan dalam diri atau tiada iman langsung maka akan wujud kecenderungan untuk melakukan kemungkaran dan kemaksiatan tanpa rasa takut dan menyesal (my friends antar kat tagged.....tq)
ni pulak gambar eina dengan my friends dekat sekolah dulu,,,,,ce teka yang mana satu (eina)pemilik blog ni ........hehehhehehe

No comments:

Post a Comment