Pages

Thursday, 30 August 2012

my friend tagged assalamualaikum,mood tengah baik,ok .pasal tajuk kat atas sebab ada salah seorang my friend kat tagged tegur yang eina ni penceramah motivasi ka?ewahhh......,perasan sekejap ,,,,,hehehhehe,so eina balas la email dia yang eina bukan penceramah motivasi tapi cuma gadis desa biasa yang mula mengenal cabaran dunia,dan nak dijadikan cerita my friend tu sama umur tapi dia panggil eina sebagai kakak iman (sebab nama eina ada jugak nama iman).......alamak rasa tua sekejap......tapi memamg banyak orang pun panggil eina kakak @ kak .walaupun kena panggil kakak dalam usia muda tapi eina suka jugak kadang-kadang sebab buat meraka rasa hormat dekat eina...hehehe.lagi satu pernah eina dengan sepupu lelaki pergi kenduri tunang kakak kepada kawan eina lepas balik kenduri orang tanya eina dengan my sepupu tu pasangan suami isteri ka?.......ohhhhhh tidakkkkkkkk,mungkin sebab muka sepupu eina dengan eina nampak matang kot walaupun kami sama umur(2o tahun baru muda g)......hehehehe ,nampaknya dah membebel banyak jadi ceritanya my friend baru-baru ni hantar ayat ni dekat eina........cuma nak kongsikan dekat semua sudilah baca eeeeeehhhhh.....tq my friend.... 1. Maksud iman ialah mempercayai di dalam hati, mengaku dengan lisan dan mengamalkan dengan perbuatan atau anggota. Iman ialah mempercayai Rukun Iman dengan tidak mengesyak dan ragu-ragu, kepercayaan yang tetap yakin tidak bergoncang dan berdolak dalik,tidak ada kesamaran dan keraguan dalam hati dan perasaan. Iman juga dikaitkan dengan akidah iaitu satu ikatan tali yang kuat dan kukuh. Ketika Jibril A.S. bertanya kepada Baginda Rasulullah S.A.W tentang iman maka Rasulullah S.A.W menerangkannya yang bermaksud: " Iman itu ialah engkau beriman kepada Allah, Malaikat-malaikatnya,Kitab-kitabnya,Rasul-rasulnya,serta Hari Akhirat;dan engkau beriman kepada takdir ( yang ditentukan oleh Allah )- Baiknya dan buruknya..." ( Riwayat Muslim ) 2. Iman hanyalah tertakluk kepada enam perkara sahaja yang terkandung dalam rukun iman. 3. Dalil-dalil al-Quran dan al-Hadith mengenai iman seperti berikut: i. Surah al-Baqarah : 285 ii. Hadith seperti di atas. 4. Iman itu penting untuk membentuk modal insan cemerlang di dunia dan akhirat 5. Iman dapat membentuk insan cemerlang dengan menghayati segala suruhan Allah dan menjauhi laranganNya yang terkandung dalam al-Quran dan Sunnah Nabi S.A.W. 6. Jika Iman berkurangan dalam diri atau tiada iman langsung maka akan wujud kecenderungan untuk melakukan kemungkaran dan kemaksiatan tanpa rasa takut dan menyesal (my friends antar kat tagged.....tq)
ni pulak gambar eina dengan my friends dekat sekolah dulu,,,,,ce teka yang mana satu (eina)pemilik blog ni ........hehehhehehe

Tuesday, 28 August 2012

keja kahwin assalamualaikum, hahahaha,kahwin bukan aku yang kahwin tapi my friend yang kawin ,my friend kawin muda umur dia 20 tahun .......mudakan tapi bukan nak cerita pasal kawin muda tapi pasal gambar-gambar kahwin dia yang sweet,cute dan cantik sangat ,geram tengok ,nak dijadikan cerita hari tu tengah waktu rehat keja tiba-tiba mesej masuk rupa-rupanya my friend mesej sebab nak minta gambar masa akad nikah dia hari,jadi eina balas datanglah ambik (maksud eina kena datang ambik dekat tempat keja )tapi disebabkan masing-masing sibuk keja jadi tertangguh berminggu-minggu ,akhirnya........ yeyyeyeye,,,,,,,,,,dapat tengok gambar masa wedding dia sebab masa pergi wedding hari pengantin dah nak bertolak ke rumah penggantin lelaki sebab my friend yang lain sibuk merias muka ,almaklumlah nak pergi kenduri kena la molek sikit,so beberapa hari selepas my friend datang dekat tempat keja eina jadi dapatlah tengok gambar yang sweet masa majlis kahwin my friend,so sekarang tengah edit nak buat video mula-mula buat bukan main lagi sampai pukul 2-3 pagi tapi tiba-tiba my mouse rosak jadi sekarang slow sikit sebab mouse dekat komputer rosakkkkk.......ni salah satu gambar kahwin my friend maaf x blh ltk semua yang lain tak sesuai untuk tontonan umum..hehhehe
harap-harap dapat siapkan jugak video tu tahun ni.......amin

Wednesday, 1 August 2012

salam ramadan kepada semua .....dan selamat berpuasa tak sabar nak buat kuih raya tapi hari ini bukan nak cakap pasal kuih raya tapi mengenai ........ "sesuatu yang mahal mungkin tidak baik buat kita ,tetapi sesuatu yang kurang mahal adalah terbaik buat kita",jadi apa pilihan anda mungkin korang tertanya-tanya apa yang mahal dan yang kurang mahal eina sebutkan tadi ,kisah ni berlaku pada diri aku sendiri,,,,,,,,,,, aku pengguna setia produk kecantikkan safi balqis lebih kurang sepuluh tahun telah menukar ke produk kecantikkan lain fikirku produk terbaru tersebut hanya menggunakan pelembab dan pencuci walaupun harganya agak mahal tapi aku cuba ,lagipun banyak komen positif yang aku dengar pasal produk tersebut sebab tu aku mencuba,maklumlah aku bukannya seorang suka bermekap dan berfesyen cuma perkataan ringkas yang selalu aku jadikan alasan untuk cepat,jadi baru seminggu aku guna nampak hasil yang baik ada yang puji tapi selepas seminggu aku gunakan produk tersebut muka dan bibir aku menunjukkan perubahan muka menjadi ruam merah,bintik-bintik dan gatal,yang teruk lagi bibir aku menjadi kering dan sakit sehingga keluar darah ,seminggu juga la aku makan nasi kering dengan lauk kering sebab teramat sakit bibir dan rasa gatal di muka aku.selain itu aku juga perasan yang muka aku sering mengelupas yang seakan-akan bakal menipiskan kulit mukaku sampai satu tahap aku tak mampu bertahan lagi setelah berfikir sehabis fikir akan masalah barulah aku tahu yang selama ini aku merasakan produk tersebut tidak sesuai dengan aku maka aku terus berhenti tetapi sakit yang ku alami membuatkan aku membuat keputusan untuk ke klinik ambil ubat yang menelan berlanja rm 35 ringgit ,,,,,,selepas tu aku sedar aku tak boleh pakai sebarangan produk walaupun produk tersebut mahal selalunya orang kata produk mahal tu adalah yang terbaik .produk itu memang tak sesuai dengan aku
sebab muka dan bibir aku jenis kulit yang sensitif. kini semuanya kembali seperti sedia kala.....alhamdulilah... p/s;nasihatku kepada semua berhati-hatilah menggunakan sesuatu produk kecantikkan terutama yang kulit sensitif seperti eina.....ok....bye ...selamat menjalani ibadah puasa.